background

 

Egri Márton
Egri Márton
klarinét

 

Zeneiskolai tanulmányait a IV. kerületi Erkel Gyula majd a XIII. kerületi Fischer
Annie zeneiskolában folytatta. Középiskolai éveit a Bartók Béla Zeneművészeti
Szakközépiskolában végezte Kraszna Lászlónál. Zeneiskolai és konzervatóriumi évei alatt számos versenyen és kurzuson vett részt, ahol kiemelkedő eredményeket szerzett.
A szakközépiskolai évei után egyetemi tanulmányait a graz-i Zeneművészeti Egyetemen
folytatta Stefan Schilling osztályában. Egyetemi tanulmányai mellett Graz-ban zeneiskolában tanított. A klarinét mellett nagy hangsúlyt fektetett a kamarazenei ismereteinek elmélyítésére, ebben nagy hatással volt rá Stephan Görner, akinek a szárnyai alatt megalakult együttesekben fontos tapasztalatokat szerezhetett. Ennek az együttműködésnek köszönhetően volt lehetősége Nikolaus Harnoncourt-nál is kurzust venni. Érdeklődése ekkor fordult a historikus hangszerek felé, modern hangszeres tanulmányai mellett az egyetemen 18. századi korhű klarinétokon is tanult.
A graz-ban végzett mesterképzés alatt szakdolgozatát Georg Druschetzky magyarországi tevékenységéből és az Országos Széchenyi Könyvtárban található hagyatékából írta. Az elkészült szakdolgozatot 2018-ban Németországban megjelentették.
A tanítás mellett fő érdeklődési területe a 18. és 19. század fordulóján létező fúvós együttesek és azok tevékenysége. A témában folyamatos kutatásokat végez elsősorban az akkori Magyarország területén működő együttesekről és zeneszerzőkről.