background

Rólunk

A Józsefvárosi Zeneiskola köszönti kedves látogatóit.

Kérjük, ismerkedjenek meg az iskola történetével, jelenével, a tanszakok (akkordikus, billentyűs, fafúvós, kamarazene, vonós, zeneismeret) illetve az ezeken belüli tantárgyak (blockflőte, cimbalom, fuvola, gitár, gordonka, hegedű, klarinét, magánének, nagybőgő-basszusgitár, oboa, szolfézs, ütő, zongora, zenetörténet-zeneirodalom) életével, a tanárok és az együttesek munkáival. Iskolánk szívesen fogad minden új és régi növendéket, főépületünk a megújult városrész egyik legszebb háza!
Kellemes böngészést, jó szórakozást kívánunk!

 

Zeneiskolánk 1949-től, az akkor alakult

Fővárosi Zeneiskolák szervezetén belül működött, majd az 1968-as decentralizálást követően Vándor Sándor zeneszerző nevét viselve önálló lett. Alapító igazgatónője dr. Soltész Elekné zeneelmélet tanár volt, 1968-tól 1974-ig, nyugdíjazásáig. Majd ezt követően Szatmári Lászlóné zongora művész-tanár lett a Zeneiskola vezetője, aki címzetes igazgatóként, 50 év művész-pedagógusi munka után vonult nyugdíjba. 1985-től Beke Imréné hegedű tanár vette át az igazgatást, majd nyugállományba vonulása után 2005-től Katona Gáborné szolfézs tanár állt a Zeneiskola élére.
Az intézmény központja 1992-ig a Somogyi Béla utcai általános iskolában volt, majd bonyolult tárgyalások után a zeneiskola megkapta a Nap utca 33. szám alatti épületet. Az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőség szakembereinek irányításával a zenetanítás egyedi szempontjait figyelembe véve varázsolták újjá a kivitelezők. A munkásnők gyermekeinek gondozására alakult Első Pesti Bölcsőde Egylet a Simor János hercegprímás által adományozott telken kezdte meg működését. Az épület - a mai Józsefvárosi Zeneiskola - Ybl Miklós tervei alapján épült, az építési engedély 1875. szeptember 14-én kelt. 1910-től a II. világháború végéig a neoreneszánsz stílusú épületben a Simor Intézet működött, s a Szent Vince irgalmasnővérek, a "szürke nénék" felügyeletével bölcsőde, óvoda és elemi iskola volt. A háború után szintén oktatási célokra használták.


A Nap u. 33. sz alatti központi épületbe jár

a közel 650 tanuló fele, s a kerület 7 általános iskolájában telephelyeink működnek. A felvételi meghallgatásokat május közepén és szeptember első hetében tartjuk, de tanév közben is érdemes érdeklődni. A jelentkezők zenei képességeit egyszerű dallam- és ritmikai feladattal mérjük föl, a fúvós hangszereknél egyes fizikai adottságok is számítanak, s a magánének-tanulmányok elkezdése életkorhoz kötött. A felvételi bizottság véleménye alapján a tanulók felvételéről az intézmény vezetője dönt.
A hangszeres órák mellett (heti 2x30 perces egyéni foglalkozás) kötelezően választható oktatásra is kell járni, pl. szolfézs, zeneirodalom, zenehallgatás, zenekar, stb. (heti 2x45 percben). A zenei oktatás fakultatív, így az intézményben tankötelezettség nem teljesíthető. A zeneiskolában térítési díjat kell fizetni, ennek összege a tanuló életkorától és tanulmányi eredményétől függ. A Zeneiskola főváros-szerte elismert és kiemelkedő színvonalú tevékenységét kiváló szakmai háttér biztosítja, az itt tanító pedagógusok jól felkészült, rendszeres továbbképzésen részt vevő szakemberek.

Az iskola 2007-ben megkapta a "Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet.
2008-ban "Józsefvárosért" kitüntetésben részesült.
2011-ben megkapta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Tehetségpontja oklevelet, majd
2015-ben és 2018-ban megkapta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja oklevelet.

 

Kitüntetések:

 • Balázsné Szatmári Éva ig.h. : Miniszteri dicséret, Józsefvárosi Gyermekekért, Magyar Művészetoktatásért plakett

 • Bokor Ildikó: A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács "Tehetségek Szolgálatáért 2017" díja

 • dr. Bubnó Tamás: Magyarország Érdemes Művésze, Liszt Ferenc-díj

 • Hosmann Erzsébet: Józsefvárosi Gyermekekért

 • Mendölyné Kiss Cecília: Józsefvárosi Gyermekekért, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél

 • Mosóczi Miklós: Miniszteri dicséret

 • Munia Zoltán: Miniszteri dicséret, Józsefvárosi Gyermekekért, Artisjus Díj, Bonis Bona  "A Nemzet tehetségeiért" Díj, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél, Magyar Művészetoktatásért plakett

 • Katona Gáborné: Józsefvárosi Gyermekekért

 • Szászné Réger Judit: Apáczai Csere János díj, Pro Cultura Renovanda Hungariae, Pro Urbe, Józsefvárosi Becsületkereszt Díj, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél, MOL-Tehetséggondozásért-díj, Németh László-díj, Bonis Bona  "A Nemzet tehetségeiért" Díj

 • Soltiné Herczeg Erzsébet: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél

 • Török Tibor: Józsefvárosi Gyermekekért

 • Varga Ferenc: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Elismerő Oklevél